Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

πέντε μέρες μετά τον τερματισμό του τριημέρου των εκδηλώσεων, στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης


Φωτογραφίες Θάνος Χαρίσης 

drone video Nemesys Morpheus

Η εβδομάδα ακόμη δεν συμπληρώθηκε, μετά τις τριήμερες εκδηλώσεις στην Ακρόπολη της  Θεσσαλονίκης και οι εικόνες παραμένουν ακόμη ζωντανές. Ένας χώρος που σφύζει από κόσμο, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, έμελλε να αποτελέσει το κέντρο εκδηλώσεων με πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα (Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2017). Η Ασκητική του Ν.Καζαντζάκη με το ΚΘΒΕ,έδωσε το έναυσμα με τους δρόμους θεάτρου, στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά . Την σκυτάλη παρέλαβαν η παρέα του Τσιτσάνη με τη Λαική ΣυνΩδεία στους δρόμους μουσικής,συντροφιά με την Πανσέληνο που δεν άφηνε στιγμή να χαθούν οι νότες και τα τραγούδια τους. Φθάνοντας στην τελευταία μέρα τον αγώνα δρόμου μνημείων, με τη συμμετοχή 280 αθλητών από διάφορα μέρη και πολυάριθμο κοινό, να γεμίζουν τον εξωτερικό προάυλιο χώρο του Επταπυργίου –Γεντί Κουλέ.Τα λευκά καπέλα των εθελοντών ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους, σημειολογική θύμηση των επισκεπτών των φυλακισμένων που δεν επιτρέπονταν να κυκλοφορούν ασκεπείς . 

Η προετοιμασία των αγωνιζομένων άφηνε την ένταση να κορυφώνεται σταδιακά, μέχρι την στιγμή της εκκίνησης,  που ξεχύθηκαν σαν μια μάζα, για να ξεχωρίσει σιγά ο καθένας μέσα σε μία δαιδαλώδη διαδρομή 6 χιλμ, στα σοκάκια της Πάνω Πόλης. 

Το μεγαλείο της δεν περιγράφεται με λόγια , μόνο οι εικόνες και τα συναισθήματα διασταυρώνονται, για να αποτυπώσουν σαν εικαστική παρένθεση την ομορφιά της  μοναδικότητας της. 

Το χειροκρότημα των κατοίκων στα δρομάκια, έξω από τις γραφικές αυλές και τα μπαλκόνια πλημμυρισμένα από λουλούδια,τους υποδέχονταν στο πέρασμα τους, και τους καλωσορίζαν με χαρά και αγάπη σαν να μη έχουν ξαναδεί κάτι ανάλογο. 
Τα πολύχρωμα ρούχα των αθλητών έδεναν με τις εναλλαγές του τοπίου στη Μονή Βλατάδων ,Μονή Λατόμου,Βυζαντινά Λουτρά ,Άγιος Νικόλαος Ορφανών,Ισλαχανέ , την υπέροχη θέα της πόλης, από τη μεγάλη βεράντα πάνω από τα κάστρα της.

Η κούραση άρχισε να αποτυπώνεται στα πρόσωπα τους, μετά τους ξεχωριστούς κήπους του πασά, στην ανηφόρα προς τον πύργο τριγωνίου. Από εκεί χρειάστηκε μια φευγαλέα ματιά για να κλέψουν την ομορφιά της πόλης και να κρατήσουν την υποδοχή από  το πλήθος του κόσμου που τους περίμενε με αγωνία . Μια τελευταία προσπάθεια ακόμη για τον τερματισμό, την κορύφωση της προσπάθειας μπροστά στο ξακουστό για τις μαύρες μέρες των φυλακών Γεντί Κουλέ.

Η υποδοχή κάθε αθλητή ήταν ξεχωριστή , με παρατεταμένο χειροκρότημα.  Ο καθένας τους κέρδισε την συμμετοχή του με αξία, σαν αγγελιαφόρος για το άνοιγμα των μνημείων σε πολυχρηστικούς χώρους για εκδηλώσεις .

Η απονομή των επάθλων στους νικητές και η μάζωξη για αναμνηστική φωτογραφία σήμανε το τέλος μιας προσπάθειας, να μαζευτούμε , να γνωριστούμε , να αγωνιστούμε ,να υψώσουμε τα χέρια ψηλά για να κρατήσουμε το όνειρο ζωντανό. Να κατακτήσουμε την Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης για να σηματοδοτήσουμε το άνοιγμα των μνημείων  στους πολίτες, σε αυτούς που ανήκουν και οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορική τους διαδρομή. 

Με τέτοια θέληση και πάθος, αυτή η χώρα δεν μπορεί να πεθάνει!  


Τάσος Ορφανίδης  


Φωτογραφίες Τάσος Ορφανίδης 

φωτογραφία Δήμητρα Γρηγοριάδου

Φωτογραφίες Nemesys Morpheus
Φωτογραφίες Τάσος Ορφανίδης (Λευκός Πύργος)Φωτογραφίες Δέσποινα Μακροπούλου

Φωτογραφία Μ.Ο.Θ


Φωτογραφίες Λουκία Ορφανίδου

επισκεφθείτε το παρακάτω σχετικό θέμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου